fredag 27. september 2019

To medaljer i Dansk Vinskue

For andre år på rad deltok vi i Dansk Vinskue 7. september. Dette er en konkurranse som holdes i Danmark, som, sammenlignet med Norge, har lange tradisjoner for fruktvin. I år deltok 314 viner som eksperter og vinkjennere smaker og lukter på, og vurderer utseende, syrenivå, lukt, balanse, ettersmak og samlet kvalitet. 2 av våre 3 fruktviner fikk medalje i år og det er vi såklart utrolig stolte over!  

Den populære Isplomme fikk bronsemedalje og høy poengsum. Vi sier oss enige i juryens kommentar: "Deilig smak av plommer. Flot vin - kom bare med ostebordet :)"


Hylleblomst med stikkelsbær ble best i sin kategori og fikk bronsemedalje. Vi likte spesielt juryens kommentar om at "dette er en vild fræk drik"!


Begge disse vinene er også favoritter blant kjente bartendere og restauranter i Norge; Himkok, Kontrast, Credo og Fagn for å nevne noen. Isplomme er tilogmed shippet "over dammen" til London og den nyåpnede baren Tayer+ Elementary som drives av vår gode venn og verdenskjente bartendere Monica Berg og Alex Kratena! 

lørdag 24. november 2018

Edle dråper til jul

ISPLOMME


La deg inspirere av disse nydelige bildene! Rim på gresset og Isplomme i glasset. Kanskje du har venner eller familie som har "alt", men som du allikevel vil gi en liten oppmerksomhet til jul. Hva er vel bedre enn en deilig smaksopplevelse!?

Fruktviner kan kjøpes fra gårdsutsalget på Skott Gård i Skotselv. Ring 91518083 på forhånd!


Foto: Sigurd Fandango
Fruktviner fra Skott Gård nordremandag 24. september 2018

Sølvmedalje i Dansk Vinskue

I begynnelsen av september deltok vi i Dansk Vinskue i Kolding, Danmark. Dette er en årlig konkurranse hvor nordiske viner blir nøye luktet og smakt på. Våre naboer i sør har lange tradisjoner med fruktvin og derfor var det ekstra gøy da vår dessertvin ISPLOMME kapret en sølvmedalje i kategorien "Frugtvin". Tilsammen 263 viner ble bedømt, av 80 fruktviner ble det delt ut 1 gull og 4 sølv. Vi er kjempestolte!!

Det som ble bedømt var; utseende, lukt, syrenivå, balanse, kropp, flavour, ettersmak, samlet kvalitet.
Den internasjonale dommerkomiteen sa om Isplomme: Velbalansert, vellaget. Godt håndtverk. 

tirsdag 6. juni 2017

Edle dråper

Stikkelsbærsaft, Kongens favoritt :)
Fruktvinene fra Skott Gård nordre har blitt møtt med stor respons. Anerkjente restauranter og bartendere har lagt sin elsk på våre kvalitetsprodukter, noe vi synes er kjempegøy!

Gleden og spenningen var stor da vi mottok en mail fra Hovmesteren ved Det Kongelige Slott. Hovmesteren hadde vært innom Bondens Marked i Oslo og smakt på stikkelsbærsaften vår og ønsket å bruke denne ved ulike anledninger på Slottet. Vi velger å tro at Kongen og Dronningen fikk gleden av å nyte denne herlige drikken til 80 års feiringen.

Vi er også utrolig stolte over å ha fast leveranse av vår Isplomme fruktvin til anerkjente Engebret Café i Oslo. Engebret Café er Norges eldste restaurant, fra 1857. Bjørnson, Munch og Grieg hadde i sin tid faste bord her.

Sanden Hotell i Hokksund har ønske om å bruke lokale produkter og har et nært samarbeid med organisasjonen Ekte Eiker hvor vi også er medlemmer. Vi leverer fruktviner og andre produkter til Sanden Hotell.


Også på den internasjonale arenaen får fruktvinene våre prøvd seg. 2. pinsedag var Skott Gård nordre representert i Paris på P(our) Symposium, hvor noen av verdens aller beste bartendere er samlet. Vi ble invitert av våre gode venn og anerkjente bartender, Monica Berg fra Himkok, og fikk dele historien vår om Isplomme fruktvin. Responsen var overveldende!

Vi gleder oss til hva fremtiden vil bringe, og håper dere følger med oss videre! Minner om at både Isplomme og Hylleblomstvin kan kjøpes fra gårdsutsalg på Skott Gård nordre.

søndag 19. mars 2017

Spennende samarbeid!

Det er mye spennende som skjer på Skott Gård nordre om dagen! Responsen på fruktvinene har vært overveldende. Ekstra gøy er det når anerkjente og kvalitetsbevisste aktører ønsker våre produkter på menyene sine. Her er en liten oversikt:

Himkok, Storgata 27, Oslo. Kåret til en av de 50 beste barene i verden (!) Her finner dere hele to drinker som er smaksatt med våre produkter; en drink med hylleblomstvin som heter 'Skott Gård' og en drink med plommegløgg som heter 'Plomme'.

Kontrast, Maridalsveien 15, Oslo. Kontrast er en av få norske restauranter med en Michelin-stjerne. Vi er veldig stolte av at Kontrast vil ha fruktvinene fra Skott Gård på sin vinmeny!

Frukt og Grønt, Tollbugata, Drammen. Det er stas at en restaurant i nærområdet ønsker å tilby Skott Gårds viner i sin vinbar! Fruktvinene inngår også i restaurantens vinmeny.

Thorbjørnrud Hotell, Jevnaker. Et hotell med spesielt fokus på kortreist lokalmat og -drikke.

Støtvig Hotel, Larkollen. Kjent for sin store og velfylte vinkjeller.


Husk at vinene og andre produkter kan kjøpes fra vårt gårdsutsalg! Velkommen skal dere være :)


Bildet er lånt fra Himkoks nye meny.

torsdag 2. februar 2017

GÅRDSSALG AV FRUKTVINER

Skott gård nordre, Skottveien 73 i Skotselv har fått tillatelse til å produsere og selge fruktviner fra eget gårdsutsalg.

Skott gård nordre har siden våren 2014 testet og utprøvd ulike varianter av fruktviner basert på gårdens råvarer av frukt og bær. Målet har hele tiden vært å lage fruktviner med høy kvalitet. Plommer, svarthyllbær, hylleblomst og stikkelsbær har vært hovedingredienser i uttestingen. Vi har fått god og nødvendig hjelp av Anika Perisic som har utdannelse innenfor feltet og lang erfaring. Vi er svært godt fornøyde med de to fruktvinene som nå er til salgs og har allerede fått god respons fra fagfolk. ISPLOMME

Isplommevin er en småskala videreforedling og er den første av sitt slag i Skandinavia. Den er basert på våre egne plommer som har gjennomgått en fryse-/tineprosess og er kaldgjæret over lang tid.

Av gårdens 12 ulike plommesorter har vi gjort et utvalg med tanke på farge, balansert sødme og smak av plomme. Plommene plukkes når de har rett modenhetsgrad og mosten fryses. Når kuldegradene setter inn, ofte i januar, gjennomgår tankene med most en utendørs fryse-/tineprosess hvor den søteste saften tappes fra. Den settes så til kaldgjæring over land tid. 

Isplomme har en perfekt plommesmak hvor balanse mellom syre og sødme gjør Isplomme til et velsmakende unikt produkt.

Serveres ved 8-10 grader. Anbefales til ost og desserter eller som en opplevelse i seg selv. Alkoholstyrken er 11% vol.HYLLEBLOMST

Håndplukkede, vakre blomster fra svarthyllbusken er råstoff for vinen Hylleblomst. Rundt Sankthans blomstrer svarthyllen og de hvite, velduftende blomsterklasene er klare til å klippes. En for en klippes de, kvaliteten på råvaren er nemlig avgjørende for et godt sluttprodukt. Saften som lages av blomstene settes til en langsom kaldgjæring og følges nøye opp. Produksjonsprosessen er spennende, særlig når en merker hvordan kvaliteten hever seg over tid.

Vinen har en fantastisk duft og balansert sødme som gir den et eksklusivt preg. Ved å helle den kjølige vinen i et stort vinglass fremheves en fantastisk duft og aroma. Hylleblomst er en opplevelse å drikke på en lys og varm sommerkveld.

Serveres som en frisk aperetif ved 8-10 grader. 
Anbefales også til ost og desserter. Alkoholstyrke er 11% vol.
Foto: Knut Erik Skistad

torsdag 13. august 2015

Historie og visjoner

I forbindelse med ministerbesøk utarbeidet vi et kort infoskriv om Skott Gård nordre 191/1 som vi vil dele med dere:

Gården har vært i familiens eie siden 1891. Oldeforeldre til dagens eier tok frukttradisjoner med fra Aurland i Sogn. Gården er i dag på 470 da jord og 150 da skog. Dagens eier er 4 generasjon heltidsbonde. Atle Sivert Tærum (60) og Ragnhild Lie (57) er dagens eiere. Barn Johanne (27), Teodor (23), Mathea (18). Stedsnavnet Skotselv har opprinnelse fra gården. Det finnes oldtidsminner på gården.Produksjoner
Frem til 1952 var gården drevet som gårder flest med allsidig jordbruksproduksjon og husdyr (melkeproduksjon). Foreldre til dagens eier overtok midt på 50-tallet, omlegging til kornproduksjon i henhold til landbrukspolitikk.

Gården har hatt nydyrking i alle generasjoner og det har hele tiden vært en søken etter nye produksjoner i henhold til gjeldende landbrukspolitikk.

Produksjonene i dag er hovedsakelig på kontrakt. Såkorn- og grasfrøproduksjon på kontrakt med FK Agri, konservesert-produksjon på kontrakt med Findus. Oljeraps produksjon på kontrakt med Norsk Matraps/Odelia. Dette er basisproduksjonene på gården. Fruktdyrking har det vært på gården i alle tider, men fra 1995 ble det satset spesielt på plommer. Kontrakt på levering av ferske plommer til COOP.

Videreforedling startet opp for ca 12 år siden etter å ha mottatt et etablerertilskudd fra Innovasjon Norge. Hovedproduktet da og så langt er den velkjente PLOMMEGLØGG. I tillegg er det plantet svarthyll, blåbær, stikkelsbær på gården. Gode produkter som hylleblomstsaft, den sunne svarthyllsaft etc produseres på gården. 90% av de videreforedlede produktene selges på Bondens Marked i Oslo, Drammen og Trondheim.

Regjeringens ønske om å liberalisere salg av alkoholholdige produkter (opptil 22% alkohol) fra råvarer produsert på frukt- og bærgårder tente interessen for å bruke gårdens gode råvarer til uttesting av vinprodukter. For et år siden ble det innvilget et Utviklingsprosjekt gjennom Innovasjon Norge for å prøve og komme frem til spesielle fruktviner. Det vi etter mye uttesting har kommet frem til er en Hylleblomstvin (utmerket å drikke kald som en aperetif), en Svarthyllvin (en type rødvin som fortsatt trenger videre utvikling) og en meget spesiell Isplommevin som vi har utviklet videre og som er helt ny i Skandinavia.


Fremtidsvisjon
Ønsket er at gården for fremtiden fortsatt skal være et heltidsbruk. Ved å følge signaler fra landbrukspolitikken håper vi dette vil la seg gjøre. Det er grunnleggende at basisproduksjonene på gården fortsatt skal gi lønnsomhet. Nisjeproduksjoner/videreforedling bygges på dette grunnlaget. Vinproduksjon er på prøvestadiet, vi har utviklet spesial fruktviner med potesiale. Om vinproduksjon skal bli en del av inntektsgrunnlaget i fremtiden avgjøres av salgsmuligheter, dvs. om det åpnes for gårdssalg og salg via Bondens marked.